Přeskočit na obsah

Sapro s.r.o.

Fotovoltaický ohřev vody

  • od


Ohřev vody v domácnosti je druhou největší položkou nákladů na energii, hned po vytápění. Nicméně je možné výrazně snížit náklady spojené s ohřevem vody. Příprava teplé užitkové vody (TUV), používaná pro koupání a mytí nádobí, patří mezi energeticky náročné činnosti. Tento fakt platí zejména v případech, kdy se využívá elektrický bojler napájený ze sítě.

Jaký je princip fotovoltaického ohřevu vody?


Princip fotovoltaického ohřevu vody je jednoduchý. Systém se skládá z fotovoltaických panelů, solárního měniče a elektrického bojleru. Fotovoltaické panely dodávají elektrickou energii bojleru pro ohřev vody. Vyrobená elektrická energie zajišťuje ohřev vody na teplotu přibližně 60 °C. Systém je nejúčinnější během dne, kdy připravuje vodu pro večerní koupání. Pokud je zataženo a fotovoltaické panely nedodávají dostatek elektřiny, bojler se automaticky přepne na napájení ze sítě.


Můžete snížit náklady na elektřinu až o 70 %


Fotovoltaický ohřev vody představuje ekologický způsob přípravy teplé vody, který není závislý na spalování fosilních paliv a tím nezatěžuje životní prostředí. Hlavním benefitem pro uživatele je významná úspora nákladů na energii. V porovnání s ohřevem vody pomocí elektřiny či plynu může fotovoltaický ohřev snížit roční náklady až o 70 %. Instalace fotovoltaického ohřevu vody není tak technicky ani finančně náročná jako montáž fotovoltaické elektrárny. Navíc není nutné oznámení distributoru energie při zprovoznění solárního ohřevu vody. Fotovoltaický systém pro ohřev vody se vyznačuje krátkou dobou finanční návratnosti a dlouhou životností s minimální údržbou.

Ušetřete s dotací na fotovoltaický ohřev vody


Instalace fotovoltaického ohřevu vody je podpořena dotačními programy, které nabízejí finanční podporu. Konkrétně dva programy podporují tento systém. V rámci programu Nová zelená úsporám může být poskytnuta dotace až ve výši 45 000 Kč.
Pro žadatele, kteří jsou invalidními nebo starobními důchodci, nebo pobírají příspěvek na bydlení, je k dispozici speciální dotační program nazvaný Nová zelená úsporám Light. Tento program poskytuje dotaci ve výši 90 000 Kč na instalaci fotovoltaického ohřevu vody.

FVE regulátor MPPT GREEN BOOST 3kW

  • Určen pro fotovoltaický ohřev vody.
  • Funguje na bázi přeměny stejnosměrného napětí z fotovoltaických panelů na střídavé napětí, využívá funkci MPPTracker k optimalizaci napětí pro maximální účinnost.
  • Měnič Green Boost 3000 umožňuje napájení topných zařízení přímo z fotovoltaických panelů a může být připojen k dvěma zařízením, jako jsou například elektrické kotle.
  • Měnič maximalizuje spotřebu energie z panelů pomocí technologie MPPT a automaticky se přizpůsobuje výkonu ohřívače.
  • LED displej poskytuje uživateli informace o stavu fotovoltaické instalace.

FVE regulátor MPPT ANTIK Solartech PWH-01 V2

  • Určen pro fotovoltaický ohřev vody.
  • Nejefektivnějším využitím fotovoltaiky pro domácnosti a chaty s rychlou návratností je fotovoltaický ohřev vody, který nevyžaduje úpravy elektroinstalace nebo revize od distributora elektřiny.
  • Technické parametry zahrnují AC vstup a výstup, DC vstup, OLED displej a komunikační rozhraní.
  • Další funkce zahrnují vzdálený dohled přes síť WiFi, monitoring teploty vody, zálohu ohřevu ze sítě a přehledné uživatelské rozhraní.
  • Zařízení obsahuje MPPT měnič pro ochranu termostatu topného tělesa a maximalizaci výkonu panelů.


Máte nějaké dotazy? Obraťte se na nás na e-mailové adrese objednavky@sapro.cz a získejte více informací.

Navštivte náš e-shop, kde nabízíme velký výběr prvotřídní satelitní a pozemní přijímací techniky, fotovoltaiky, produktů pro auto/moto a široký sortiment pro váš dům a zahradu a přečtěte si více o námi nabízených produktech.