Přeskočit na obsah

Sapro s.r.o.

Jak provádět údržbu solárních panelů?

  • od


Vysokou životnost kvalitních fotovoltaických panelů zajišťuje pevná konstrukce a odolné materiály, které odolávají teplu, UV záření, stárnutí a odpudivě působí na nečistoty a vlhkost. Dlouhou životnost a optimální účinnost těchto zařízení podporují i majitelé prostřednictvím pravidelné údržby a kontroly. Jakými způsoby lze pečovat o solární panely?

Kontaminace solárních panelů

Stejně jako na všem ostatním, i na fotovoltaických panelech se přirozeně hromadí různé nečistoty, jako jsou prachové nebo pylové částice, saze, a mohou být kontaminovány od hmyzu nebo ptačím trusem. Množství usazenin může být ovlivněno jak prostředím, ve kterém se nacházíme (blízkostí polí, továren, parků atd.), tak i sklonem samotných panelů.

Kromě obecného znečištění se v zimních měsících doporučuje odstraňovat sníh z fotovoltaických modulů.

Jak vyčistit solární panely?

Výrobci doporučují pravidelné mytí solárních panelů minimálně jednou až dvakrát ročně, zejména v oblastech s vysokým prašným znečištěním. Pro běžné znečištění postačuje čistá teplá voda a jemný hadřík nebo houbička, při silnějším znečištění je možné použít speciální čisticí prostředky doporučené výrobcem. Čištění může probíhat standardními prostředky určenými k čištění skel a oken, nebo také pomocí tlakové vody, často poskytované specializovanými firmami.

V oblasti péče o solární panely působí několik firem, které nabízejí profesionální čištění a impregnaci fotovoltaických článků. Je však důležité si být vědom toho, že ne každý výrobce takový postup doporučuje, a proto je vhodné zachovat opatrnost. Při provádění čištění je rovněž důležité sledovat případné známky mechanického poškození panelů. V případě pochybností je vhodné okamžitě kontaktovat servisního technika, který může odborně zhodnotit případné problémy.

Nyní se také stále více věnuje pozornosti tzv. nanotechnologiím. Na trhu jsou k dispozici produkty pro nanoimpregnaci skleněných ploch, které pomáhají minimalizovat usazování nečistot a drobných částic na povrchu. I kdyby se něco usadilo, déšť často efektivně smyje impregnované povrchy zařízení.

Servis solárních panelů

Kromě čištění je důležitou součástí péče o solární panely také pravidelná kontrola. I když jsou fotovoltaické panely výrazně odolné vůči poškození (jejich odolnost je testována například střelbou ledových koulí o průměru 2,5 cm), není neobvyklé, že mohou být nějakým způsobem poškozeny.

Častými příčinami poškození jsou přírodní katastrofy, jako je extrémně silné krupobití nebo zásah bleskem, proti kterým lze uzavřít pojištění. Je však důležité si uvědomit, že poškozené panely ztrácejí schopnost generovat elektrickou energii. Pravidelný servis panelů by měl být proto samozřejmostí pro každého majitele.

Odborná kontrola jednotlivých komponentů může odhalit různé poruchy, které mohou vést k poklesu výkonu panelů nebo selhání celého systému. Specializované firmy nabízejí diagnostiku pomocí různých měřicích přístrojů, která zahrnuje kontrolu rozvaděčů, měničů, přechodových odporů a identifikaci poškození panelů – celkově vše, co nelze pouhým vizuálním posouzením zařízení odhalit.

FVE Tester ELEJOY EY-800W solárních panelů

S testerem ELEJOY EY800W otestujete maximální napájecí bod výkonu a napětí naprázdno u solárních panelů. Multimetr se hodí každému výrobci a prodejci fotovoltaických panelů, instalačním firmám a uživatelům solárních panelů.


Máte nějaké dotazy? Obraťte se na nás na e-mailové adrese objednavky@sapro.cz a získejte více informací.

Navštivte náš e-shop, kde nabízíme velký výběr prvotřídní satelitní a pozemní přijímací techniky, fotovoltaiky, produktů pro auto/moto a široký sortiment pro váš dům a zahradu a přečtěte si více o námi nabízených produktech.