Přeskočit na obsah

Sapro s.r.o.

Požár fotovoltaického systému

  • od

Hlavním nebezpečím je nedostatečně profesionální instalace. Podle statistik zdvojnásobení počtu požárů za poslední dva roky působí hrozivě, avšak skutečností je, že nárůst odpovídá zvýšení počtu nových instalací fotovoltaických systémů.


Kde se požáry obvykle vyskytují nejčastěji?

Fotovoltaické elektrárny nebo solární panely samy o sobě nehoří, neboť jsou převážně vyrobeny z nehořlavých materiálů. Avšak nejrizikovějším místem jsou rozvody stejnosměrného proudu. Při zkratu v elektroinstalaci vzniká elektrický oblouk s vysokou teplotou, který nejčastěji zapaluje střešní konstrukci nebo opláštění budovy – jako jsou dřevěné bednění, střešní lepenka, polystyren, latě a další hořlavé materiály.

Proč právě tyto budovy?

Mezi nejčastější ohniska požárů patří střechy rodinných domů, garáže a hospodářské budovy, kde jsou instalovány fotovoltaické panely a jejich rozvody. Pro montáž a fungování fotovoltaických systémů s nižším výkonem není nutné absolvovat stavební řízení a připravit zvláštní požárně bezpečnostní opatření.

Největším rizikem je amatérská instalace

Nezkušená instalace a nepořádné dodržování instalačních postupů pro jednotlivé komponenty jsou hlavní příčinou zkratů v elektroinstalaci. Další zásadní chybou je používání nekvalitních materiálů a umístění fotovoltaických systémů na nevhodných místech, jako je instalace na hořlavém podkladu nebo umístění bateriového úložiště v nevětraných prostorách, což může vést k přehřátí baterií. Proto je vždy doporučeno svěřit instalaci fotovoltaických elektráren a jejich systémů do rukou odborníků.

Bezpečnostní pojistka

Automatická deaktivace fotovoltaických systémů výrazně snižuje riziko požáru tím, že zajišťuje, aby napětí mezi panelem a střídačem nepřesáhlo 120 V. Tato povinnost je zakotvena v legislativě ve vyhlášce č. 114/2023 Sb., avšak v současné době neplatí pro rodinné domy s fotovoltaickými systémy o výkonu do 10 kWh.

Další problematickou oblastí je definice požadavků na instalaci fotovoltaických systémů. Interpretace příslušných předpisů je nejednoznačná a dosud nebyla stanovena standardní hodnota bezpečného napětí pro různé typy instalací.


Máte nějaké dotazy? Obraťte se na nás na e-mailové adrese objednavky@sapro.cz a získejte více informací.

Navštivte náš e-shop, kde nabízíme velký výběr prvotřídní satelitní a pozemní přijímací techniky, fotovoltaiky, produktů pro auto/moto a široký sortiment pro váš dům a zahradu a přečtěte si více o námi nabízených produktech.